Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Badianowy deser

przepis:

 .

0,5 l mleka

6 łyżeczek  żelatyny

6 gwiazdek badianu (anyżu gwiaździstego)

1 opakowanie cukru waniliowego

3 łyżki cukru

4 łyżki serka waniliowego

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie tak aby napęczniała.

Mleko zagotować z badianem. Dodać namoczoną żelatynę, cukier waniliowy, cukier.

Gwiazdki wyjąć  i odłożyć do dekoracji.

Mleko schłodzić, wstawić do lodówki. Kiedy lekko zacznie  tężeć dodać serek, dobrze wymieszać, wylać do  4 filiżanek.

Gotowe desery wyjąć (najlepiej zanurzyć filiżanki w gorącej wodzie), udekorować konfiturą z żurawiny i gwiazdkami.