Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Ryba w sosie ananasowym

przepis:

50 dag ryby

0,5 puszki ananasa lub kilka plasterków świeżego

mąka do obtoczenia ryby

0,5 szklanki rosołu

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka koncentratu pomidorowego

pęczek dymki

1 papryczka chili

sól, pieprz, sok z cytryny

olej do smażenia

Filety z ryby opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny. Oprószyć solą i pieprzem.

Rybę obtoczyć w mące i usmażyć na oleju. Po usmażeniu odstawić w ciepłe miejsce aby nie ostygła.

Dymkę opłukać, pokroić na kawałki.

Ananas pokroić na kawałki.

Papryczkę chili pokroić na małe kawałki.

Na tłuszczu po rybie podsmażyć chili, dymkę i ananas.

Podlać  sokiem z ananasa i rosołem, dodać łyżkę przecieru pomidorowego.

Sos zagęścić mąką ziemniaczaną, doprawić solą i pieprzem.

Rybę włożyć do gorącego sosu.