Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Wieprzowy gulasz z porem

przepis:

50 dag wieprzowiny (szynka)

30 dag pieczarek

1 por

3 plastry surowego boczku wędzonego

sól, pieprz

pół szklanki śmietanki  kremowej

olej

Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.

Pieczarki opłukać , pokroić w plasterki.

Boczek pokroić w drobną kostkę.

Por umyć dokładnie, pokroić w pierścienie (szerokości 0,5 cm)

Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć na nim mięso. Zdjąć z patelni i przełożyć do garnka.

Na tłuszczu, który został usmażyć boczek, przełożyć do garnuszka.

Mięso podlać wodą, dodać sól, pieprz i dusić do miękkości.

Pod koniec dodać   krążki pora i śmietanę.

Gulasz zagęścić mąką ziemniaczaną.

Podawać z knedlami.