Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zupa z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów

przepis:

0,5 szklanki czerwonej soczewicy

1 szalotka

5 plastrów suszonych pomidorów

1 ziemniak

1 łyżeczka przecieru pomidorowego

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

papryka Pul Biber

jogurt lub śmietanka

1 l wody lub wywaru warzywnego

2 łyżki oleju

Szalotkę, czosnek i pomidory pokroić.

Ziemniak obrać, umyć i również pokroić.

Soczewicę opłukać i odsączyć.

W garnuszku rozgrzać olej, zeszklić na nim  szalotkę i czosnek, dodać pomidory, ziemniaki i soczewicę.

Chwilę podsmażać, a następnie zalać wodą i gotować aż ziemniak i soczewica będą miękkie.

Ugotowaną zupę zmiksować, dodać przecier pomidorowy, sól i  pieprz do smaku.

Zupę na talerzu posypać papryką i polać śmietanką.