Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Sernik barokowy

przepis:

Przepis pochodzący z bardzo, bardzo  starego zeszytu

Ciasto:

12,5 dag margaryny

2 żółtka

1 jajko

3/4 szklanki cukru pudru

cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szklanki mąki

3 łyżki kakao

Krem:

3-4 kubeczki serka waniliowego

12,5 dag margaryny

1/3 szklanki cukru

3 jajka

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Kruche ciasto zarobić dzień wcześniej. Podzielić je na 2 części i włożyć do zamrażalnika.

Margarynę utrzeć dobrze z cukrem, dodając po jednym żółtku.

Kiedy masa będzie puszysta dodać do niej serki waniliowe, mąkę ziemniaczaną, a na koniec delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek.

Formę  do pieczenia wyłożyć papierem.

Jedną część ciasta utrzeć na grubej tarce jarzynowej, rozłożyć  na dnie foremki.

Na ciasto wyłożyć masę serową, a na  niej rozłożyć drugą część utartego ciasta.

Piec ok. 1 godziny.