Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Ziemniaki zapiekane z przecierem pomidorowym

przepis:

3-4 ziemniaki

1 łyżka przecieru pomidorowego

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

0,5 łyżeczki pul biber

zielona pietruszka

sól

olej

 

Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na mniejsze cząstki.

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odparować.

Cebulę i czosnek pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać pul biber i ziemniaki.

Ziemniaki przesmażyć mieszając,  tak aby tłuszcz z papryką pokrył je ze wszystkich stron.

Pod koniec do ziemniaków dodać przecier pomidorowy. Chwilę razem  smażyć.

Upieczone ziemniaki posypać posiekaną natką pietruszki.