Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Sola w sosie oliwkowym

przepis:

 .

2 filety z soli 50 g czarnych oliwek 2  gałązki selera naciowego 3 gałązki  bazylii 3 płaty suszonych pomidorów ok. 1/4 szklanki śmietanki kremowej Filety z soli opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem i przyprawami (np. zioła prowansalskie). Oliwki pokroić w krążki. Seler pokroić w plasterki. Bazylię opłukać, osuszyć , pokroić. Płaty pomidora  namoczyć we wrzącej wodzie, a następnie pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać oliwę, filety soli opiec  z obydwu stron. Zdjąć z patelni. Seler smażyć  ok. 3 min. na pozostałym tłuszczu, następnie dodać oliwki i pomidory,  krótko dusić razem. Podlać  śmietaną, dodać posiekaną bazylię. Gotowym sosem polać filety z ryby.