Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pierogi z kaszą jaglaną i białym serem

przepis:

Ciasto na pierogi:

2 szklanki maki pszennej

1 łyżka soli

ok. 200 ml gorącej wody

Do mąki dodać sól, dolać gorącą wodę, wymieszać i  wyrobić elastyczne ciasto.

Ciasto przykryć i  odstawić aby odpoczęło.

 

Farsz:

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

100-150 g białego tłustego sera

sól, pieprz

0,5 małej łyżeczki zmielonego kminku

1 łyżeczka kminku w całości

1 łyżka masła

 

Biały ser dokładnie wymieszać z kaszą jaglaną.

Masę do smaku doprawić solą, pieprzem i zmielonym kminkiem.

Ciasto partiami rozwałkować cienko, wykroić krążki.

Na krążkach ciasta nakładać farsz z sera i kaszy.

Pierogi zalepić i ugotować w osolonej wodzie.

Na suchej rozgrzanej patelni zrumienić nasiona kminku, dodać do nich masło.

Pierogi na talerzu polać masłem z kminkiem i posypać świeżo zmielonym pieprzem.