Rolada z piersi indyka z papryką
przepis:
Pierś z indyka umyć, osuszyć, ściąć polędwiczkę, wyrównać płat mięsa tak aby był płaski.
Przykryć folią i rozbić tłuczkiem, posolić i oprószyć pieprzem.
Polędwiczkę i ścinki mięsa zmielić (melakserem).
Do mielonego mięsa dodać łyżkę masła, łyżkę bułki tartej , małe jajko, sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki i 2 zmiażdżone ząbki czosnku.
Masę mięsną dobrze wyrobić.
Z żółtej i czerwonej papryki usunąć gniazda nasienne, opłukać i pokroić wzdłuż na słupki.
Na rozbitym płacie mięsa ułożyć warstwę mięsa mielonego, a na nim słupki papryki.
Mięso zwinąć ściśle, związać bawełnianym sznurkiem.
W brytfannie rozgrzać olej, obsmażyć na nim pokrojoną w piórka cebulę i ze wszystkich stron roladę. Podlać bulionem, przykryć i wstawić do piekarnika na ok 1 godzinę.