Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Gnocchi z serem Lazur

przepis:

500 g ziemniaków

150 g mąki pszennej

1 małe jajko

sól

150 sera pleśniowego Lazur (niebieski)

100 ml śmietany 30%

50 g sera żółtego gouda

grana padano

 

Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie.

Ugotowane ziemniaki odcedzić i ostudzić, a następnie przecisnąć przez praskę.

Ziemniaki wymieszać z mąką, dodać sól i jajko. Zarobić ciasto.

Z ciasta ziemniaczanego formować rękoma wałki. Pokroić je na kawałki.

Na każdy kawałek ciasta kłaść trochę sera, zalepić i formować je w kluseczki.

Gotowe kluski układać na desce posypanej mąką.

W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Wrzucić do niej kluski i gotować aż wypłyną na powierzchnię wody.

W rondelku podgrzać śmietanę, rozpuścić w niej  pozostały ser Lazur i Ementaler.

Kluski  na talerzu polać sosem serowym  i posypać płatkami grana padano.