Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Jogurtowo-śmietankowy deser z figami

przepis:

 .

2 kubeczki jogurtu naturalnego Zott

100 ml śmietany 30%

4 łyżeczki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

4 łyżeczki żelatyny

2 figi

2 łyżki miodu

4 łyżki octu balsamicznego

Żelatynę rozpuścić w małej ilości zimnej wody, lekko podgrzać aby  się rozpuściła.

Do jogurtu dodać cukier.

Śmietanę ubić.

Do żelatyny dodawać,  ciągle mieszając  osłodzony  jogurt.

Jogurt wstawić do lodówki. Kiedy masa zacznie tężeć  wmieszać w nią ubitą śmietanę. Ponownie wstawić do lodówki.

Na patelni skarmelizować miód,  dolać ocet i krótko przesmażyć pokrojone figi.

Powstały sos i  owoce ułożyć na deserze.