Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Polędwica wieprzowa z zielonym pieprzem

przepis:

1 polędwica wieprzowa

2 łyżeczki pieprzu zielonego

1 cebula

10 dag pieczarek

4 suszone śliwki

1 łyżka mąki ziemniaczanej

100 ml śmietany 30%

Polędwicę opłukać, osuszyć , wyciąć błonki i  pokroić w plastry  grubości  2 cm, lekko rozbić.

Mięso posolić i oprószyć  pieprzem.

Cebule pokroić w piórka.

Pieczarki umyć, pokroić w plasterki.

Zielony pieprz odsączyć z zalewy i przepłukać  w   gorącej wodzie. 

Cebulę zeszklić na oleju, dodać pieczarki, przesmażyć.

Na drugiej patelni przesmażyć z obu stron plastry polędwicy.

Mięso dodać do pieczarek, podlać wodą, dodać  zielony pieprz, śliwki. Doprawić do smaku solą i dusić do miękkości.

Sos zagęścić mąką, dodać śmietanę.