Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Szneki z makiem

przepis:

2 szklanki mąki 2 żółtka 1/2 szklanki cukru 1/4 kostki masła 5 dag drożdży troszkę więcej niż 1/2 szklanki mleka 1 mala puszka masy makowej Do masy makowej dodać jedno jajko i łyżkę bułki tartej, dobrze wymieszać. Drożdże rozmieszać z częścią mleka i łyżeczką cukru. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać  wyrośnięte drożdże. Potem wymieszać z mąką, pod koniec ubijania dodać  stopiony  letni tłuszcz i zapach pomarańczowy. Ciasto rozwałkować, wyłożyć na nie masę makową, zwinąć w rulon, pokroić na talarki. Odstawić do wyrośnięcia, a potem upiec  w piekarniku. A ponieważ szneka musi mieć glanc, po upieczeniu  trzeba je polukrować.