Rolada schabowa z pieczarkami i suszonymi pomidorami
przepis:
6 kotletów schabowych 10 dag pieczarek 3 płaty suszonych pomidorów 1 łyżka utartego parmezanu 1 łyżka bułki tartej 1 cebula sól, pieprz Kotlety umyć, osuszyć, bardzo cienko rozbić tłuczkiem, a następnie posolić i oprószyć pieprzem. Pieczarki umyć, pokroić, usmażyć na oleju, a następnie pokroić w kosteczkę. Pomidory zalać wrzącą wodą, a kiedy się namoczą pokroić drobno. Pomidory i pieczarki wymieszać, dodać ser i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Farsz ułożyć na kotletach, zwinąć je w roladki, związać nitką lub spiąć szpilkami i obsmażyć razem z pokrojoną w piórka cebulą na rumiano ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Podlać wodą lub bulionem i dusić do miękkości. Sos zagęścić mąką.