Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zupa czosnkowa

przepis:

0,5 cebuli

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka masła

1 łyżka mąki

0,5 szklanki mleka

1,5 szklanki bulionu

50 ml śmietanki kremówki

sól, pieprz

2 ząbki czosnku  pokroić w cienkie plasterki i zrumienić na maśle. Odłożyć do dekoracji zupy.

Cebulę i pozostały czosnek pokroić, podsmażyć na maśle, podsypać mąką i krótko jeszcze  smażyć mieszając.

Zmieszać mleko i gorący rosół, dodać przesmażony czosnek i cebulę.

Gotować 10 min.

Następnie zupę zmiksować, doprawić solą , pieprzem i dodać śmietankę.

Posypać podsmażonymi plasterkami czosnku.