Naleśniki ze szpinakiem i ricottą w sosie Mornay
przepis:
Nadzienie do naleśników:
serek ricotta
ugotowane liście szpinaku
utarty parmezan
ząbek czosnku
sól, pieprz
Serek podusić, dodać ugotowane, pokrojone liście szpinaku, utarty parmezan i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą i pieprzem.
Farsz rozsmarować na naleśnikach i zwinąć je w rulony.
Naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem.
Zapiekać w piekarniku ok 15 min.
.
Sos Mornay:
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
200 ml mleka50 ml śmietany 30%
1 żółtko
5 dag tartego parmezanu
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz biały
Masło rozpuścić, dodać mąkę. Chwilę razem przesmażyć, a następnie dolać mleko ze śmietanką.
Gotować cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje. Doprawić go solą, pieprzem, gałką i dodać utarty parmezan.
Sos zdjąć z ognia i wymieszać z żółtkiem.
.