Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Naleśniki ze szpinakiem i ricottą w sosie Mornay

przepis:

Nadzienie do naleśników:

serek ricotta

ugotowane liście szpinaku

utarty parmezan

ząbek czosnku

sól, pieprz

Serek podusić, dodać ugotowane, pokrojone  liście szpinaku, utarty parmezan i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą i pieprzem.

Farsz rozsmarować na naleśnikach i zwinąć je w rulony.

Naleśniki  ułożyć  w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem.

Zapiekać w piekarniku ok 15 min.

 .

Sos Mornay:

2 łyżki mąki

2 łyżki masła

200 ml mleka50 ml śmietany 30%

1 żółtko

5 dag tartego parmezanu

szczypta  gałki muszkatołowej

sól, pieprz biały

Masło rozpuścić, dodać mąkę. Chwilę razem przesmażyć, a następnie dolać mleko ze śmietanką.

Gotować cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje. Doprawić go solą, pieprzem, gałką i dodać utarty parmezan.

Sos zdjąć z ognia i wymieszać z żółtkiem.

 .