Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Kruche ciasto z masą jabłkowo-serową i płatkami migdałowymi

przepis:

Kruche ciasto:

30 dag mąki

10 dag masła

10 dag margaryny

10 dag cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 surowe żółtka

 Masło i margarynę posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.

Ciasto rozwałkować na dwa  dość cienkie (o,5 cm) okrągłe placki  wielkości tortownicy.

Z podanych proporcji wyjdzie trochę więcej ciasta. Resztę , która została możemy zamrozić i wykorzystać  później.

 .

 .

10 dag  płatków z migdałów

0,5 szklanki cukru pudru

1 łyżka miodu

0,5 szklanki śmietany 30%

Śmietanę, cukier i miód zagotować, dodać migdały.

Masę migdałową wyłożyć na jeden z  placków na tortownicy.

Upiec go  w dobrze nagrzanym piekarniku ok 15 min.

Drugi placek upiec również.

Ciasta   odstawić do ostygnięcia.

 .

 .

4 jabłka

25 dag serka mascarpone

6 łyżeczek żelatyny

4 łyżki cukru pudru  (można zmienić ilość w zależności od gustu)

 .

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić.

Jabłka rozgotować, odparować , ostudzić i rozdrobnić melakserem  na mus.

Żelatynę  rozpuścić w małej ilości zimnej wody. Kiedy żelatyna napęcznieje dodać 0,5 szklanki gorącej wody  tak aby się rozpuściła.

Żelatynę dodać do musu jabłkowego, a następnie wymieszać dokładnie z serkiem mascarpone.

Masę wyłożyć na upieczony kruchy placek i przykryć plackiem z migdałami.

 .