Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Focaccia z serem brie

przepis:

0,5 kg mąki

5 dag drożdży

0,5 łyżeczki cukru

1 jajko

sól

5 dag płatków suszonej papryki

1 łyżeczka rozmarynu

2 łyżki oliwy

ok. 1 szklanki  mleka

ser Brie

Z tej ilości wyjdą 2 prostokątne blaszki.

 .

Mąkę wymieszać z płatkami papryki i rozmarynem, dodać sól.

Mleko podgrzać.

Do pół szklanki mleka dodać cukier i drożdże.

Kiedy drożdże urosną dodać je do  mąki, następnie dodać rozbełtane jajko,  mleko i oliwę. Wyrobić  dobrze ciasto.

Blachę posmarować masłem, posypać mąką.

Ciasto podzielić, rozwałkować dość cienko.

Wyłożyć  nim blachę, a  następnie rozłożyć plasterki sera Brie i przykryć  warstwą rozwałkowanego ciasta.

Wierzch posypać solą morską i rozmarynem.

Ciasto odstawić do wyrośnięcia, a  następnie piec ok, pół godziny w dobrze nagrzanym piekarniku.