Focaccia z serem brie
przepis:
0,5 kg mąki
5 dag drożdży
0,5 łyżeczki cukru
1 jajko
sól
5 dag płatków suszonej papryki
1 łyżeczka rozmarynu
2 łyżki oliwy
ok. 1 szklanki mleka
ser Brie
Z tej ilości wyjdą 2 prostokątne blaszki.
.
Mąkę wymieszać z płatkami papryki i rozmarynem, dodać sól.
Mleko podgrzać.
Do pół szklanki mleka dodać cukier i drożdże.
Kiedy drożdże urosną dodać je do mąki, następnie dodać rozbełtane jajko, mleko i oliwę. Wyrobić dobrze ciasto.
Blachę posmarować masłem, posypać mąką.
Ciasto podzielić, rozwałkować dość cienko.
Wyłożyć nim blachę, a następnie rozłożyć plasterki sera Brie i przykryć warstwą rozwałkowanego ciasta.
Wierzch posypać solą morską i rozmarynem.
Ciasto odstawić do wyrośnięcia, a następnie piec ok, pół godziny w dobrze nagrzanym piekarniku.