Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Tarta ze słodkich ziemniaków

przepis:

  Masa ze słodkich ziemniaków:

80 dag słodkich ziemniaków

1 jajko

1 łyżka mąki ziemniaczanej

szczypta soli

pół  łyżeczki cynamonu

pół łyżeczki kardamonu

1/4 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej

2 łyżki soku z cytryny

otarta skórka z cytryny

 

Ziemniaki opłukać, pokroić, ułożyć na blaszce, przykryć folią i piec przez 40 min. (do miękkości)  w piekarniku nagrzanym do temp. 200º C.

Ziemniaki ostudzić, obrać ze skórki i  zmiksować w melakserze.

Do ziemniaczanego pure  dodać jajko,  cukier, przyprawy, sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Dobrze wymieszać.

 

Kruche ciasto:

1 szklanka mąki pszennej (typ 405)

0,5 szklanki mąki krupczatki (typ 450)

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

125 g zimnego masła

5 łyżek cukru pudru

szczypta soli

 

Z podanych składników zarobić kruche ciasto.

Owinąć je w folię i wstawić na pół godziny do lodówki.

Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty.

Na ciasto równomiernie rozłożyć masę z ziemniaków.

Ciasto wstawić do  piekarnika nagrzanego do temp. 180º C i piec ok. 40-45 min.

Po ostudzeniu na wierzch ciasta wyłożyć  masę z mascarpone i  posypać orzechami pistacjowymi.

Masa z mascarpone:

250 g serka mascarpone

100 ml jogurtu naturalnego

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka żelatyny

 Żelatynę namoczyć  w niewielkiej ilości zimnej wody.  Podgrzać aby żelatyna całkowicie się rozpuściła.

Mascarpone  zmiksować z jogurtem i cukrem, dodać ostudzoną żelatynę.