Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Polędwica wieprzowa z cukinią, papryką, pieczarkami i oliwkami

przepis:

polędwica wieprzowa

1 papryka czerwona

1 cukinia

20 dag pieczarek

1 cebula

kilka czarnych oliwek

świeża bazylia, ząbek czosnku

sól, pieprz, bazylia suszona

2 łyżki mascarpone lub  śmietany

Polędwicę umyć, osuszyć, usunąć błonki, a następnie pokroić w plastry grubości ok 2 cm.

Mięso rozbić  dłonią, posolić i oprószyć pieprzem,  obsmażyć z obu stron, odłożyć w ciepłe miejsce.

Paprykę umyć, usunąć nasiona, pokroić.

Cukinię umyć, przeciąć wzdłuż, a następnie pokroić w półplasterki.

Pieczarki umyć, pokroić w plasterki.

Oliwki pokroić.

Cebulę pokroić w kostkę.

Na oleju zeszklić cebulę, dodać pieczarki,  podsmażyć je i  przełożyć na talerz.

Na pozostałym tłuszczu podsmażyć kolejno cukinię i  paprykę, a potem  dodać pieczarki, obsmażone plastry polędwicy, oliwki  i serek mascarpone.

Dodać do smaku sól, pieprz, suszoną bazylię i zmiażdżony ząbek czosnku, chwilę razem wszystko poddusić.

Gotowe danie posypać pokrojonymi świeżymi listkami bazylii.