Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Racuszki z borówkami

przepis:

250 g mąki pszennej

30 g drożdży

250 ml mleka

1 jajko

szczypta soli

2 łyżki cukru

olej lub masło klarowane  do smażenia

cukier puder

borówki 

 

Mąkę przesiać do miski.

Drożdże rozmieszać z łyżką cukru i  100 ml mleka. Wlać do miski z mąką, dodać utarte z łyżką cukru i resztą mleka jajko.

Ciasto dobrze wybić łyżką, aż ukażą się  pęcherzyki powietrza.

Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przed smażeniem do ciasta dodać borówki.

Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką i kłaść na rozgrzanym tłuszczu.  Piec z obu stron na zloty kolor.

Gotowe, ciepłe  racuszki posypać cukrem pudrem.