Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Falafele z ciecierzycy i czerwonego sorgo

przepis:

1 szklanka ugotowanego czerwonego sorgo
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (z puszki)
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
2 zabki czosnku
1 łyżka posiekanej  natki pietruszki
1 łyżeczka zataru
sól, pieprz
bułka tarta do obtoczenia kotlecików
olej do smażenia

Sorgo i ciecierzycę zmielić.
Do masy dodać jajko, czosnek  przeciśnięty przez praskę, pietruszkę, przyprawy i bułkę tartą.
Masę dobrze wyrobić, następnie uformować z niej małe, okrągłe kotleciki,
obtoczyć je w bułce i smażyć na złoto na rozgrzanym oleju.

Sos do falafeli:

100 ml jogurtu
2 łyżki ajvaru
2 ząbki czosnku
sól

Jogurt wymieszać z ajvarem, czosnkiem przeciśnietym przez praskę i solą.