Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Polędwica wieprzowa w glazurze

przepis:

polędwica wieprzowa

1 cebula

3 ząbki czosnku

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżka miodu

3 łyżki octu balsamicznego

3 lyżki oleju

1 łyżeczka imbiru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

sól

Polędwicę umyć, osuszyć, usunąć błonki, a następnie pokroić na plastry grubości  2cm.

Mięso rozbić lekko dłonią i posolić.

Cebulę pokroić  w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.

Wszystkie skladniki  zaprawy dobrze wymieszać, posmarować nią mięso, ułożyć w glinianym garnku, przykryć i wstawić do lodówki na 1 dzień.

Po tym czasie nadmiar zalewy usunąć  z mięsa i smażyć je na rozgrzanej patelni.