Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pikantna zupa z brukselki

przepis:

35 dag brukselki

cebula

strączek chili

olej

1 łyżka mąki

1 l wywaru  warzywnego

curry, sól

2 łyżki soku z cytryny

1/2 łyżeczki cukru

łyżka płatków migdałowych

100 ml kremówki

Cebulę pokroić w kostkę.

Chili oczyścić z pestek, pokroić.

Brukselkę oczyścić i opłukać.

Cebulę i część chili zeszklić na oleju w garnku.

Dodać brukselkę, poddusić.

Do brukselki dodać wywar warzywny, cukier i  curry do smaku, gotować 20 min.

Kilka brukselek wyjąć z wywaru, pokroić na połówki, odłożyć.

Zupę zmiksować, zaprawić mąką wymieszaną  ze śmietaną.

Doprawić sokiem z cytryny, solą, curry.

Odłożone brukselki , pozostałe chili wrzucic do zupy.

Posypać zrumienionymi płatkami migdałowymi.