Pikantna zupa z brukselki
przepis:
35 dag brukselki
cebula
strączek chili
olej
1 łyżka mąki
1 l wywaru warzywnego
curry, sól
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki cukru
łyżka płatków migdałowych
100 ml kremówki
Cebulę pokroić w kostkę.
Chili oczyścić z pestek, pokroić.
Brukselkę oczyścić i opłukać.
Cebulę i część chili zeszklić na oleju w garnku.
Dodać brukselkę, poddusić.
Do brukselki dodać wywar warzywny, cukier i curry do smaku, gotować 20 min.
Kilka brukselek wyjąć z wywaru, pokroić na połówki, odłożyć.
Zupę zmiksować, zaprawić mąką wymieszaną ze śmietaną.
Doprawić sokiem z cytryny, solą, curry.
Odłożone brukselki , pozostałe chili wrzucic do zupy.
Posypać zrumienionymi płatkami migdałowymi.