Pierogi ze szparagami
przepis:
.
pół pęczka zielonych szparagów
opakowanie (150 g) serka kanapkowego (Hochland)
sól, pieprz
1 łyżka utartego sera Grana Padano
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
kilka listków bazylii
.
Ciasto na pierogi:
8 filiżanek mąki2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki oliwy
1 1/4 - 1 1/3 filiżanki gorącej wody
mąka do podsypywania
Mąkę przesiać, zalać gorącą wodą, dodać sól, sok z cytryny i oliwę.
Ciasto dobrze wyrobić tak aby było sprężyste, przykryć ściereczką, albo talerzem i odstawić na pół godziny.
..
Szparagi obrać, opłukać i ugotować w wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru. (5 min.)
Ugotowane szparagi zahartować w zimnej wodzie, a następnie pokroić na kawałki (0,5 cm).
Główki szparagów zostawić do dekoracji.
Serek doprawić solą, pieprzem, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, utarty ser i dobrze wymieszać.
Na końcu dodać pokrojone szparagi.
Farsz nakładać na krążki. Pierożki zlepić, a następnie ugotować na parze.
Gotowe pierożki polać roztopionym masłem z posiekanymi listkami bazylii i posypać utartym serem.
.