Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pierogi ze szparagami

przepis:

 .

pół pęczka zielonych szparagów

opakowanie (150 g) serka  kanapkowego (Hochland)

sól, pieprz

1 łyżka utartego  sera Grana Padano

1 ząbek czosnku

1 łyżka masła

kilka listków bazylii

 .

Ciasto na pierogi:

8 filiżanek mąki

 2 łyżki soku z cytryny

 2 łyżeczki oliwy

 1 1/4 - 1 1/3 filiżanki gorącej wody

 mąka do podsypywania

Mąkę przesiać, zalać gorącą wodą, dodać sól,  sok z cytryny i oliwę.

Ciasto dobrze wyrobić tak aby było sprężyste, przykryć ściereczką, albo talerzem  i odstawić na pół godziny.

..

Szparagi obrać, opłukać i ugotować w   wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru. (5 min.)

Ugotowane szparagi zahartować w zimnej wodzie, a następnie pokroić na kawałki (0,5 cm).

Główki szparagów zostawić do dekoracji.

Serek doprawić solą, pieprzem, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, utarty ser i dobrze wymieszać.

Na końcu dodać pokrojone szparagi.

Farsz nakładać na krążki.  Pierożki zlepić, a następnie ugotować na parze.

Gotowe pierożki polać roztopionym masłem z posiekanymi listkami bazylii i posypać utartym serem.

 .