Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Piersi z kurczaka z migdałami marynowane w jogurcie

przepis:

2 piersi z kurczaka

2 łyżki migdałów

100 ml jogurtu naturalnego

1 łyżka soku z cytryny

2 ząbki czosnku

1 łyżka oleju

sól, pieprz

Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć. Jeśli filety są grube, ściąć je  wzdłuż tak aby były cieńsze.

Filety ponacinać w kratkę, oprószyć solą i pieprzem.

Jogurt wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem  oraz olejem.

Piersi  z obu stron posmarować jogurtem i odstawić na  godzinę.

Po  tym czasie piesi ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 C.

Zapiekać 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia  piersi z kurczaka posypać płatkami migdałowymi