Cynamonowe ślimaczki z ricottą i śliwkami
przepis:
.
Do zrobienia ślimaczków wykorzystałam ciasto, które pozostało po drożdżowym wieńcu z gruszkami i białą czekoladą.
http://figowesmaki.blox.pl/2012/09/Cynamonowy-wieniec-z-gruszkami-i-biala-czekolada.html
Do nadzienia użyłam serka ricotta i śliwek.
Serek wymieszać z cukrem waniliowym i cukrem pudrem według swojego gustu.
Słodkie, dojrzałe śliwki pokroić w kostkę.
.
Ciasto rozwałkować, na grubość 0,5 cm.
Na cieście rozsmarować serek i rozłożyć pokrojone śliwki.
Ciasto zwinąć ciasno w rulon, pokroić na krążki o szerokości 2 cm.
Z połowy ciasta wychodzi 12 sztuk ślimaczków.
Ślimaczki ułożyć na blasze, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy zwiększą swoją objętość dwukrotnie, wstawić do gorącego piekarnika i piec 20-30 min.
Po wyjęciu z pieca i ostudzeniu polać roztopioną białą czekoladą.
.