Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Cynamonowe ślimaczki z ricottą i śliwkami

przepis:

 .

Do zrobienia ślimaczków wykorzystałam ciasto, które pozostało  po drożdżowym wieńcu z gruszkami i białą czekoladą.

http://figowesmaki.blox.pl/2012/09/Cynamonowy-wieniec-z-gruszkami-i-biala-czekolada.html

Do nadzienia  użyłam serka ricotta i śliwek.

Serek wymieszać z cukrem waniliowym i cukrem pudrem według swojego gustu.

Słodkie, dojrzałe śliwki pokroić w kostkę.

 .

Ciasto rozwałkować, na grubość 0,5 cm.

Na cieście rozsmarować serek i rozłożyć pokrojone śliwki.

Ciasto zwinąć ciasno w rulon, pokroić  na krążki o szerokości 2 cm.

Z połowy  ciasta  wychodzi 12 sztuk ślimaczków.

Ślimaczki ułożyć na  blasze, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Kiedy  zwiększą swoją objętość dwukrotnie, wstawić do gorącego piekarnika i piec 20-30 min.

Po wyjęciu z pieca i ostudzeniu polać roztopioną białą czekoladą.

 .