Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Risotto ze szparagów

przepis:

 .

25 dag ryżu Arborio

1 cebula

40 dag zielonych szparagów

2 łyżki oliwy

100 ml białego wytrawnego wina

5 dag parmezanu

800 ml  bulionu

Szparagi umyć, obrać, usunąć twarde końcówki, pokroić na 3-4 cm kawałki.

Cebulę pokroić, zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać ryż, chwilę go przesmażać, tak aby też się zeszklił. Dolać wino, zagotować, następnie dolać bulion.

Po 10 min  dodać do risotto szparagi , wymieszać i  gotować.

Kiedy risotto będzie gotowe, dodać utarty parmezan.