Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Wiatraczki z dżemem z rajskich jabłek

przepis:

200 g mąki pszennej (500)

100 g maki  pszennej krupczatki (450)

200 g masła

100 g cukru pudru

2 żółtka

1 jajko

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 opakowanie cukru z wanilią

szczypta soli

dżem z rajskich jabłuszek

cukier do posypania ciastek

 

Przesianą mąkę (z proszkiem do pieczenia) posiekać z masłem, dodać cukier, cukier z wanilią, sól,  żółtka i jajko.

Ciasto szybko wyrobić, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na jedną godzinę.

Ciasto rozwałkowywać partiami na grubość 7 mm, wykrawać  z niego kwadraty 5x5 cm. 

Na środku każdego kwadratu ułożyć kleks  z dżemu. Wierzchołki kwadratów ponacinać  i zawinąć, tak aby  powstały  wiatraczki.

Każde ciasteczko posypać kryształkami cukru.

Ciasteczka piec  ok. 10 min.  w  piekarniku  nagrzanym do temp 180° C.