Wiatraczki z dżemem z rajskich jabłek
przepis:
200 g mąki pszennej (500)
100 g maki pszennej krupczatki (450)
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
1 jajko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru z wanilią
szczypta soli
dżem z rajskich jabłuszek
cukier do posypania ciastek
Przesianą mąkę (z proszkiem do pieczenia) posiekać z masłem, dodać cukier, cukier z wanilią, sól, żółtka i jajko.
Ciasto szybko wyrobić, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na jedną godzinę.
Ciasto rozwałkowywać partiami na grubość 7 mm, wykrawać z niego kwadraty 5x5 cm.
Na środku każdego kwadratu ułożyć kleks z dżemu. Wierzchołki kwadratów ponacinać i zawinąć, tak aby powstały wiatraczki.
Każde ciasteczko posypać kryształkami cukru.
Ciasteczka piec ok. 10 min. w piekarniku nagrzanym do temp 180° C.