Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Babka drożdżowa z cukinią i bazylią

przepis:

 .

0,5 kg mąki

1 jajko

1 żółtko

5 dag  świeżych drożdży

10-15 dag cukru

6 dag masła

ok. 250 ml mleka

szafran

szczypta soli

1 mała cukinia (10 dag)

kilka gałązek bazylii

Na babkę wykorzystałam połowę zarobionego ciasta drożdżowego.

Resztę zamroziłam.



Mleko podgrzać, dodać do niego nitki szafranu.

Drożdże  wraz z łyżeczką cukru dobrze rozprowadzić w połowie mleka i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosły.

Jajko i żółtko utrzeć na puch z cukrem.

Masło roztopić w garnuszku.

Mąkę przesiać do miski, dodać  szczyptę soli, wyrośnięte drożdże,  pianę z jajek i cukru, mleko i dobrze wyrobić.

Kiedy ciasto zaczyna już "odstawać od ręki" dolewamy do niego roztopione masło i wyrabiamy.

 .

Cukinię umyć, utrzeć na grubej tarce jarzynowej.

Bazylię umyć, poobrywać listki i pokroić je w paseczki.

Cukinię i bazylię dodać do wyrobionego ciasta drożdżowego,

wymieszać.

Ciasto wyłożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.

Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce  aby wyrosło.

Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie, wstawić je do do nagrzanego piekarnika (200° C) i piec ok 50 min.

Po ostudzeniu babkę polukrować i posypać pokruszonymi orzechami pistacjowymi.