Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Bulgur z papryką i pieczarkami

przepis:

 2 szklanki ugotowanego bulguru

1 czerwona papryka

200 g małych pieczarek

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 szalotka

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

olej

Pieczarki opłukać, przekroić na pół.

Z papryki usunąć gniazdo nasienne, pokroić ją w paseczki.

Szalotkę pokroić  w kostkę.

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim  cebuę i zmiażdżony czosnek, a następnie dodać pieczarki i je usmażyć.

Usmażone pieczarki zdjąć z patelni, a na pozostałym oleju  udusić paprykę. Aby się nie przypaliła paprykę podczas duszenia podlewać niewielką ilością wody.

Pieczarki, paprykę i bulgur wymieszać, dodać sól, pieprz do smaku i chwilę razem przesmażać.

Na koniec dodać natkę pietruszki.