Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Polędwica wieprzowa z brzoskwiniami

przepis:

Polędwicę wieprzową opłukać , osuszyć, posolić.

Przygotować marynatę:

po jednej łyżeczce pokruszonych  ziaren  czarnego i czerwonego pieprzu,

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka miodu

Składniki marynaty dobrze wymieszać  i rozprowadzić ją na  mięsie.

Polędwicę ponacinać co 2 cm tak aby utworzyły się kieszonki

Kieszonki również posmarować zalewą.

Mięso  przykryć i  odstawić aby  przeszło przyprawami. Najlepiej na kilka godzin.

W nacięcia  na polędwicy włożyć kawałki brzoskwiń.

Mięso  dobrze jest ściągnąć  wzdłuż bawełnianą nicią, aby podczas pieczenia   zachowało kształt.

Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w piórka, a następnie zrumienić ze wszystkich stron mięso.

Podlać wodą, lub bulionem , przykryć i dusić  do miękkości.