Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zapiekanka z cukinii i ziemniaków

przepis:

 .

1 mała cukinia

3 ziemniaki

1 cebula

1 ząbek czosnku

sól, pieprz, słodka papryka, tymianek

2 łyżki oleju

 ok. 50 ml śmietany 30%

 .

Cebulę pokroić w pierścienie.

Czosnek zmiażdżyć.

Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę, a potem dodać czosnek.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na cienkie plasterki.

Cukinię również pokroić na plasterki.

Naczynie żaroodporne skropić olejem i ułożyć na nim  (jak dachówki) na przemian ziemniaki i cukinię.

Na warstwie warzyw ułożyć połowę cebuli, oprószyć solą, pieprzem, papryką i  tymiankiem.

 .

Następnie układamy podobnie kolejną warstwę warzyw.

Naczynie przykryć i wstawić  na ok. 20 min. do piekarnika (200 º C).

Po tym czasie warzywa skropić śmietaną i  piec jeszcze 20 min.

 .

Jest to, mam nadzieję :), mniej kaloryczna  wersja  gratin, bo bez masła i z niewielką ilością śmietany.