Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pierś z kurczaka a la Marengo

przepis:

1 pierś z kurczakapół puszki pomidorów z puszki2 pieczarki10 dag groszku konserwowego10 zielonych oliwek1/4 szklanki białego wytrawnego wina1/4 szklanki bulionu1 ząbek czosnkusól, pieprzoliwaPierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.Oprószyć solą , pieprzem i skropić oliwą.Mięso opiec na oliwie  na  rozgrzanej patelni i odłożyć w ciepłe miejsce.Na pozostałej oliwie podsmażyć  pokrojone pomidory.Dodać wino, bulion, pokrojone w plasterki pieczarki, groszek  i oliwki.Doprawić solą roztartą z czosnkiem i pieprzem.Do  sosu dodać kawałki mięsa i dusić do miękkości.