Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Chlebek z mąki gryczanej i ziemniaczanej

przepis:

1 szklanka mąki gryczanej

0/5 szklanki mąki ziemniaczanej

0,5 szklanki siemienia lnianego

1 łyżka soli

1 łyżeczka miodu

1 opakowanie suchych drożdży (7 g)

1,5 szklanki wody

otręby owsiane do wysypania foremki

masło do wysmarowania foremki

 

Mąkę, sól, siemię lniane, drożdże, miód wymieszać, dodać letnią wodę. Wszystko dobrze wyrobić.

Foremkę wysmarować masłem, oprószyć otrębami.

Ciasto wyłożyć do foremki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Chlebek piec w piekarniku nagrzanym do temp.200° C ok. 50 min.