Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zupa ziemniaczana z kurkami

przepis:

 .

3 ziemniaki

włoszczyzna (marchew,  kawałek pora, pietruszka, 1/4 selera)

20 dag kurek

1 cebula

1 plasterek cienki  boczku

1 l bulionu warzywnego

1 listek laurowy

1/4 szklanki śmietanki 30%

1 łyżka  ziemniaczanej

sól, pieprz

olej

tymianek

Kurki oczyścić i opłukać.

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę.

Warzywa obrać, opłukać, pokroić na większe kawałki.

Boczek i cebulę pokroić na  drobną kostkę.

Rozgrzać olej, przesmażyć na nim boczek i cebulę oraz ziemniaki. Dodać  je wraz z warzywami  do bulionu.

Kurki przesmażyć na pozostałym tłuszczu, dodać do  gotującej się zupy.

Do smaku dodać sól, pieprz,  listek laurowy.

Kiedy ziemniaki będą już miękkie, wyjąć włoszczyznę. Zupę zagęścić mąką i zabielić śmietanką, na talerzu przybrać gałązkami tymianku.