Duńskie ciasto z jabłkami
przepis:
Ciasto:
10 dag margaryny
20 dag cukru pudru
3 jajka
1/2 startej skórki z cytryny
25 dag mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa serowa:
30 dag tłustego twarożku homogenizowanego
75 dag jabłek
3 łyżki mleka
1 jajko
cukier waniliowy
czubata łyżka stołowa cukru
Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę.
Dodać skórkę z cytryny, połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wyłożyć na blachę.
Umyte jabłka, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w ósemki i ułożyć na cieście.
Przyrządzić masę serową - podane składniki dokładnie wymieszać.
Masą przykryć warstwę jabłek.
Ciasto piec w średnio nagrzanym piekarniku około 50 min.
Przepis pochodzi z książki "Potrawy z mleka i produktów mlecznych" Stanisława Krzysztofa Łyszkowskiego