Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Duńskie ciasto z jabłkami

przepis:

Ciasto:

10 dag margaryny

20 dag cukru pudru

3 jajka

1/2 startej skórki z cytryny

25 dag mąki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Masa serowa:

30 dag tłustego twarożku homogenizowanego

75 dag jabłek

3 łyżki mleka

1 jajko

cukier waniliowy

czubata łyżka stołowa cukru

Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę.

Dodać skórkę z cytryny, połączyć  z mąką wymieszaną z  proszkiem do pieczenia.

Ciasto wyłożyć na blachę.

Umyte jabłka, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w ósemki i ułożyć na cieście.

Przyrządzić  masę serową - podane składniki dokładnie wymieszać.

Masą przykryć warstwę jabłek.

Ciasto  piec w średnio nagrzanym piekarniku około 50 min.

Przepis pochodzi z książki "Potrawy z mleka i produktów mlecznych" Stanisława Krzysztofa Łyszkowskiego