Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Sernik marmurkowy

przepis:

Ciasto:

20 dag mąki

1-2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

10 dag cukru pudru

1 paczka cukru waniliowego

1 jajko

1 żółtko

szczypta soli

10 dag masła

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier,  cukier waniliowy sól i kakao wymieszać.

Dodać masło, jajka i szybko zarobić ciasto.

Ciasto zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.

Okrągłą formę tortową z kominem posmarować masłem i posypać mąką.

Ciasto uformować w wałek, ułożyć je na dnie foremki i dłońmi rozgnieść  tak aby pokryło dno i boki formy.

Masa serowa:

10 dag masła

60 dag serka waniliowego

2-4 łyżek cukru

1 paczka budyniu waniliowego

2 jajka

skórka cytrynowa

1 łyżka kakao

Masło rozpuścić  i ostudzić.

Ser, cukier, budyń, jajka wymieszać na gładką masę.

Do masy  masło i  skórkę cytrynową.

2/3 masy serowej wlać do formy wyłożonej ciastem.

Do pozostałej masy dodać kakao, wymieszać dokładnie.

Ciemną masę serową wyłożyć na jasną, przemieszać widelcem.

Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 170 ºC. Piec 1 godzinę.

Ciasto pozostawić jeszcze  15 min. w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Kiedy ciasto ostygnie wyjąć je z formy i ozdobić białą i ciemną czekoladą