Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Sernikowe fale Dunaju

przepis:

45 dag  serka (twaróg aksamitny Dr. Oetker)

25 dag mascarpone

3/4  szklanki cukru pudru

4 jajka

1 budyń waniliowy

2 łyżki kakao

200 ml śmietanki 30 %

cukier waniliowy

2 łyżki cukru pudru

gorzka czekolada do ozdobienia sernika

szklanka wydrylowanych wiśni

Serek i mascarpone zmiksować z cukrem.

Następnie dodać jajka i budyń.

Formę (24x29 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

2/3  masy serowej  równomiernie  rozłożyć w formie.

Do pozostałej części  masy dodać kakao, dobrze wymieszać,a następnie łyżką nałożyć  ją na  jasną masę serową.

W masę powciskać wiśnie.

Ciasto wstawić do piekarnika i piec 40 min (180º C).

Po tym czasie ciasto pozostawić na 15min  w otwartym piekarniku.

Kiedy ciasto ostygnie nałożyć na nie warstwę śmietany ubitej z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i posypać  wiórkami gorzkiej czekolady.