Sernikowe fale Dunaju
przepis:
45 dag serka (twaróg aksamitny Dr. Oetker)
25 dag mascarpone
3/4 szklanki cukru pudru
4 jajka
1 budyń waniliowy
2 łyżki kakao
200 ml śmietanki 30 %
cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru
gorzka czekolada do ozdobienia sernika
szklanka wydrylowanych wiśni
Serek i mascarpone zmiksować z cukrem.
Następnie dodać jajka i budyń.
Formę (24x29 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
2/3 masy serowej równomiernie rozłożyć w formie.
Do pozostałej części masy dodać kakao, dobrze wymieszać,a następnie łyżką nałożyć ją na jasną masę serową.
W masę powciskać wiśnie.
Ciasto wstawić do piekarnika i piec 40 min (180º C).
Po tym czasie ciasto pozostawić na 15min w otwartym piekarniku.
Kiedy ciasto ostygnie nałożyć na nie warstwę śmietany ubitej z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i posypać wiórkami gorzkiej czekolady.