Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Śliwkowy budyń na mleku kokosowym

przepis:

300 g mrożonych śliwek węgierek

100 ml wody

150 ml  mleka kokosowego

2 łyżki  mąki z sorgo

1 łyżka cukru

0,5 łyżeczki cynamonu

4 goździki

2 łyżki płatków migdałowych

 

W garnuszku zagotować śliwki z 50 ml wody. 

Dodać cukier,  goździki, cynamon i mleko kokosowe, ponownie zagotować.

W reszcie wody rozrobić mąkę, dolać ją do  gotujących się śliwek.

Chwilę gotować tak aby  mleko się zagęściło.

Śliwki  z budyniem wyłożyć  do pucharków, posypać płatkami migdałowymi.