Wegańska fasolówka z urad dal
przepis:
2 ziemniaki
1 szklanka urad dal
0,5 l wody
sól, pieprz
liść laurowy, ziele angielskie
słodka papryka wedzona, majeranek
olej
0,5 cebuli
biała częśc pora
1 pieturszka
1 marchew
kawałek selera korzeniowego
1 łyżka oleju
Urud dal opłukać i namoczyć na noc w wodzie.
Marchew, seler, pietruszkię i ziemniaki obrać i opłukać.
Ziemniaki pokroić w kostkę, a resztę warzyw pokroić na mniejsze kawałki.
Fasolkę zalać swieżą wodą i gotować.
Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju.
Kiedy fasolka będzie już prawie miękka dodać warzywa i ziemniaki oraz sól, pieprz, ziele angielskie , liść laurowy i gotować aż warzywa będą miękkie.
Na koniec do zupy dodać cebulę, paprykę wędzoną i majeranek.