Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zupa pomidorowa z makaronem z bazylią

przepis:

600 g pomidorów gruntowych

1 pietruszka

1 marchew

2 łodygi selera naciowego

1 por

500 ml wody

sól, cukier

2 łyżki oleju

Warzywa opłukać, oczyścić, zalać wodą, osolić i ugotować.

Pomidory opłukać, pokroić, ugotować w małej ilości wody z dodatkiem oleju.

Ugotowane pomidory przetrzeć przez sito.

Przecier z pomidorów połączyć z wywarem warzywnym, zagotować, doprawić do smaku solą i cukrem.

Makaron z bazylią:

2 jajka

ok. 200 g mąki pszennej

sól

2 łyżki posiekanych listków bazylii

Jajka rozbełtać z solą, dodać mąkę, zagnieść ciasto.

Pod koniec do ciasta wgnieść posiekaną bazylię.

Ciasto rozwałkować, podzielić na części, pokroić.

Makaron ugotować w osolonej wodzie.