Zupa pomidorowa z makaronem z bazylią
przepis:
600 g pomidorów gruntowych
1 pietruszka
1 marchew
2 łodygi selera naciowego
1 por
500 ml wody
sól, cukier
2 łyżki oleju
Warzywa opłukać, oczyścić, zalać wodą, osolić i ugotować.
Pomidory opłukać, pokroić, ugotować w małej ilości wody z dodatkiem oleju.
Ugotowane pomidory przetrzeć przez sito.
Przecier z pomidorów połączyć z wywarem warzywnym, zagotować, doprawić do smaku solą i cukrem.
Makaron z bazylią:
2 jajka
ok. 200 g mąki pszennej
sól
2 łyżki posiekanych listków bazylii
Jajka rozbełtać z solą, dodać mąkę, zagnieść ciasto.
Pod koniec do ciasta wgnieść posiekaną bazylię.
Ciasto rozwałkować, podzielić na części, pokroić.
Makaron ugotować w osolonej wodzie.