Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pierogi z kurkami

przepis:

Ciasto na pierogi:

8 filiżanek mąki

 2 łyżki soku z cytryny

 2 łyżeczki oliwy

 1 1/4 - 1 1/3 filiżanki gorącej wody

 mąka do podsypywania

Mąkę przesiać, zalać gorącą wodą, dodać sól,  sok z cytryny i oliwę.

Ciasto dobrze wyrobić tak aby było sprężyste, przykryć ściereczką, albo talerzem  i odstawić na pół godziny.

Rozwałkowywać partiami, wykrawać szklanką  i nadziewać farszem.

Farsz:

20 dag kurek

1 cebula

sól, pieprz

0,5 łyżeczki suszonego tymianku

olej

3 łyżki masła

2 ząbki czosnku

kilka listków szałwii



Kurki dobrze oczyścić, opłukać.

Cebulę pokroić w kostkę.

Olej rozgrzać, zeszklić na nim cebulę , dodać kurki, sól, pieprz, tymianek i udusić.

Gotowe grzyby ostudzić i pokroić.

Masło rozpuścić ,dodać do niego pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku i listki szałwii.

Farszem nadziewać pierogi.

Ugotować je w osolonej wodzie.

Gotowe pierogi polać masłem z czosnkiem i szałwią.