Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Piersi z kurczaka w szynce

przepis:

4 piersi z kurczaka

oliwa

1 łyżeczka suszonego rozmarynu

sól, ostra papryka mielona

8 plastrów wędzonej szynki

1 ząbek czosnku, 1 cebula

3 gałazki selera naciowego

2 marchewki

młoda cukinia

czerwona papryka

1 łyżka przecieru pomidorowego

1/2 szklanki wytrawnego białego wina

1 łyżeczka startej skórki z cytryny

natka pietruszki

Mięso opłukać, osuszyć, podzielić na mniejsze kawałki, posolić, oprószyć papryką i rozmarynem. Upiec na oleju.

Każdy z kawałków zawinąć w 2 plastry szynki. Spiąć wykałaczką.

Czosnek wycisnąć, cebulę pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju.

Dodać pokrojone warzywa i koncentrat pomidorowy rozprowadzony  w winie. Posolić i dodać paprykę  do smaku.

Mięso ułożyć na warzywach i dusić przez 15 min pod przykryciem  na małym ogniu.

Piersi wyjąć , dodać do warzyw skórkę z cytryny i pietruszkę.

Ułożyć wszystko na talerzu i podawać.