Piersi z kurczaka w szynce
przepis:
4 piersi z kurczaka
oliwa
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
sól, ostra papryka mielona
8 plastrów wędzonej szynki
1 ząbek czosnku, 1 cebula
3 gałazki selera naciowego
2 marchewki
młoda cukinia
czerwona papryka
1 łyżka przecieru pomidorowego
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
natka pietruszki
Mięso opłukać, osuszyć, podzielić na mniejsze kawałki, posolić, oprószyć papryką i rozmarynem. Upiec na oleju.
Każdy z kawałków zawinąć w 2 plastry szynki. Spiąć wykałaczką.
Czosnek wycisnąć, cebulę pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju.
Dodać pokrojone warzywa i koncentrat pomidorowy rozprowadzony w winie. Posolić i dodać paprykę do smaku.
Mięso ułożyć na warzywach i dusić przez 15 min pod przykryciem na małym ogniu.
Piersi wyjąć , dodać do warzyw skórkę z cytryny i pietruszkę.
Ułożyć wszystko na talerzu i podawać.