Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Flammkuchen z szynką szwarcwaldzką, serem pleśniowym i mozzarellą

przepis:

 .

2 dag świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

60 dag mąki

1/2 łyżeczki soli

6 łyżek oliwy

1 szklanka  ciepłej wody

mozzarella

kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej

serek typu Camembert z niebieską pleśnią

rozmaryn

 .

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mąkę, ciepłą wodę, oliwę, sól.

Ciasto dobrze wyrobić, a następnie przykryć ściereczką   i odstawić do wyrośnięcia na około 45 min.

Mozzarellę utrzeć, serek pleśniowy pokroić w plasterki, a szynkę na mniejsze kawałki.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować cienko (2-3 mm),  wyłożyć na blachę, posypać rozmarynem,  mozzarellą i rozłożyć serek pleśniowy i szynkę.

Odstawić na 20 min.

Piekarnik rozgrzać do temp. 250 º C, piec  8-10 min.