Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Makaron z brokułami w kremowym sosie

przepis:

1/2 brokuła (kilka różyczek)

15 dag pieczarek

sól, pieprz

gałka muszkatołowa

1 łyżka oliwy

6 cienkich plasterków wędzonego boczku

200 ml śmietany 30 %

1 łyżeczka mąki

2 łyżki posiekanego oregano

Brokuł podzielić na małe różyczki.

Pieczarki opłukać pokroić na grube talarki.

Makaron ugotować w osolonej wodzie.

Na 3 min przed końcem gotowania makaronu dodać do niego brokuły.

Po tym czasie brokuły wyjąć, makaron odcedzić.

Olej rozgrzać na patelni, opiec na nim na rumiano boczek, a następnie odsączyć na bibule.

Na pozostałym tłuszczu podsmażyć na złoty kolor pieczarki.

Do pieczarek dodać śmietanę. Sos zagotować i na małym ogniu gotować ok. 5 min.

Wymieszać z oregano, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Do sosu dodać makaron z brokułami, wymieszać, na wierzchu ułożyć plasterki boczku.