Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Spaghetti z bakłażanem, suszonymi pomidorami i mozzarellą

przepis:

1 mały bakłażan

1 ząbek czosnku

3 płaty pomidora suszonego

10 dag mozzarelli

sól, pieprz

1/2 łyżeczki płatków chili

listki bazylii

olej

20 dag spaghetti

Pomidory sparzyć gorącą wodą, a następnie pokroić w drobne paseczki.

Czosnek pokroić na cienkie plasterki.

Bakłażan umyć pokroić na jedno centymetrowe plastry.

Makaron ugotować w osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim na złoty kolor plastry bakłażana.

Zdjąć je z patelni, pokroić w paski.

Na patelnię wrzucić pomidory, czosnek i bakłażan. Smażyć razem ok 2 min.

Dodać sól, pieprz, płatki chili i odcedzony makaron. Krótko razem podsmażyć, na koniec dodając pokrojoną mozzarellę.

Posypać listkami bazylii.