Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Polędwica wieprzowa z bakłażanem

przepis:

1 polędwica wieprzowa

1 mały bakłażan

1 czerwona papryka

1 mała cukinia

1 cebula

1 ząbek czosnku

0,5 l bulionu warzywnego

sól, pieprz

0,5 łyżeczki rozmarynu

olej do smażenia

Polędwicę opłukać , osuszyć, pokroić na plastry, a następnie lekko je zbić.

Mięso posolić, oprószyć pieprzem.

Cukinię , bakłażan umyć, pokroić w kostkę.

Z papryki usunąć gniazdo nasienne, opłukać i pokroić także w kostkę.

Cebulę, pokroić w piórka.

Na rozgrzanym oleju obsmażyć cebulę, zdjąć ją z patelni, potem zrumienić mięso. Mięso i cebulę przełożyć do garnka.

Na pozostałym oleju obsmażyć bakłażan, cukinię i paprykę.

Warzywa dodać do mięsa, podlać bulionem, doprawić solą, pieprzem, dodać zmiażdżony czosnek rozmaryn i dusić do miękkości.

Pod koniec jeśli trzeba sos zagęścić mąką ziemniaczaną.