Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Gruszki w sosie imbirowo-waniliowym z mascarpone

przepis:

2 gruszki

kawałek świeżego imbiru (2 cm)

laska wanilii

3 łyżki miodu

100 ml wody

sok z połowy cytryny

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

25 dag serka mascarpone

200 ml śmietanki 30 %

2-3 łyżki cukru pudru

Gruszki obrać, odkroić gniazda nasienne, opłukać i pokroić w plastry.

Imbir  obrać i pokroić w drobną kostkę.

Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać nasionka.

W rondelku zagotować wodę , dodać do niej miód, imbir i wanilię.

Do syropu wrzucić gruszki  i gotować je do miękkości na małym ogniu, na koniec dodać sok z cytryny.

Gotowe gruszki wyjąć z syropu i ostudzić.

Syrop przecedzić, tak aby usunąć kawałki imbiru i laskę wanilii.

Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w małej ilości zimnej wody i dolać do syropu z gruszek, tak aby się zagęścił. Ma powstać coś w rodzaju  rzadkiego kisielu.

Gruszki i sos ostudzić.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, delikatnie wymieszać z serkiem.

W pucharkach ułożyć warstwami  gruszki i serek, polać sosem.