Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Spaghetti z bakłażanem i papryką

przepis:

 .

1 mały bakłażan

1 papryka

1 cebula

1 ząbek czosnku

garść listków bazylii

1 łyżka przecieru pomidorowego

sól, pieprz

olej do smażenia

ser utarty  do posypania

 .

Spaghetti ugotować.

Bakłażan opłukać , pokroić  w plastry grubości 1 cm, a następnie osolić i odstawić na 10 min.

Plastry bakłażana odcisnąć  w bibule, posmarować oliwą i smażyć z obydwu stron na patelni grillowej.

Usmażone plastry bakłażana pokroić w paski.

Paprykę opłukać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski.

Cebulę pokroić w piórka.

Na patelni rozgrzać olej zeszklić  na nim cebulę, dodać paprykę, chwilę smażyć.

Dodać bakłażan, przecier pomidorowy oraz zmiażdżony ząbek czosnku.

Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekane listki bazylii. Gotować ok 10 min.

Warzywa wyłożyć na  ugotowany makaron, posypać tartym serem