Spaghetti z bakłażanem i papryką
przepis:
.
1 mały bakłażan
1 papryka
1 cebula
1 ząbek czosnku
garść listków bazylii
1 łyżka przecieru pomidorowego
sól, pieprz
olej do smażenia
ser utarty do posypania
.
Spaghetti ugotować.
Bakłażan opłukać , pokroić w plastry grubości 1 cm, a następnie osolić i odstawić na 10 min.
Plastry bakłażana odcisnąć w bibule, posmarować oliwą i smażyć z obydwu stron na patelni grillowej.
Usmażone plastry bakłażana pokroić w paski.
Paprykę opłukać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski.
Cebulę pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać olej zeszklić na nim cebulę, dodać paprykę, chwilę smażyć.
Dodać bakłażan, przecier pomidorowy oraz zmiażdżony ząbek czosnku.
Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekane listki bazylii. Gotować ok 10 min.
Warzywa wyłożyć na ugotowany makaron, posypać tartym serem